Afgerond in 2018

Keuzegids

De Keuzegids is een onafhankelijke en kritisch vergelijker van opleidingen. Jaarlijks brengt de redactie papieren gidsen uit voor mbo-opleiding, hbo-opleidingen, universitaire opleidingen en masters.

 
Opdracht

In de zomer van 2018 is besloten om de papieren gids ook een digitaal leven in te blazen. De opdracht aan mij was om deze online omgeving logisch vorm te geven en de (grote hoeveelheid aan) informatie goed vindbaar te maken.

Informatie vergaren

Bij de start van het project heb ik met de redactie gekeken naar de wensen vanuit de redactie van de Keuzegids. Ik heb input ontvangen van eerdere onderzoeken bij gebruikers (qua behoefte) en ben in contact gekomen met Elsa Zijlmans, de vormgever van de papieren gids.

Keuzegids
Keuzegids
Doelgroep vaststellen

Wie wordt/is de gebruiker. Vooraf hebben we gekeken naar de soorten gebruikers die de digitale omgeving moeten gaan gebruiken. We zijn gekomen op drie soorten gebruikers:

  1. Ik ben me aan het oriënteren en weet nog niet wat voor opleiding ik wil gaan doen
  2. Ik weet wel al welke richting ik op wil, maar nog niet welke opleiding bij mij past
  3. Ik weet al precies welke opleiding ik ga doen, alleen wil ik mij nog beter verdiepen.
Applicatie

We hebben gekozen voor een Keuzegids-app. Deze app gaat de gebruiker leren kennen en begeleiden richting relevante opleidingen. De informatie komt eigenlijk op de tweede plaats en de gebruiker op plaats één. Binnen de applicatie worden voor alle soorten gebruikers een eigen ingang gecreëerd.

Ontwerpen & Testen

In eerste instantie ben ik begonnen met schetsen op papier, al snel ben ik over gegaan naar Sketch. Sketch is een ontwerpprogramma met de mogelijkheid om eenvoudige prototypes te maken. Hierdoor heb ik de schermen snel kunnen testen bij collega’s binnen het gebouw. Niet de juiste doelgroep, maar hierdoor heb ik wel inzichten gekregen. Zo werd mij duidelijk dat de flow nog wat vaag was, “Waar ben ik nu precies” is niet hetgeen wat je wilt horen bij een gebruikerstest. Op basis van deze resultaten ben ik verder gegaan met het ontwerp.

Resultaat

De Keuzegids-app is qua ontwerp helemaal afgerond. Echter, de Keuzegids is een samenwerking aangegaan met Yubu, een LOB-methode. Er is besloten om de functionaliteiten en data van de Keuzegids-app samen te voegen met de Yubu-app, dus ook in de stijl van Yubu. Of de Keuzegids-app nog uit gaat komen in het jasje van de Keuzegids zelf is nog niet bekend.

iPhone